Spring til indhold

Psykoterapeut psykolog Aarhus hjælp til angst

Meget af det jeg har forsøgt at sætte ord på under hjælp til depression kunne jeg gentage her. Angst og depression hænger meget ofte sammen. Det menneske der i længere tid oplever angst vil ofte på sigt også føle sig deprimeret. Dette skyldes flere ting, men først og fremmest har det at gøre med at angst frarøver os de ting i livet som er selve bolværket mod depression: samvær, relationer, oplevelser m.m.

Angst kommer i mange former, men fælles for dem alle synes at være en øget sensitivitet. En øget sensitivitet eller følsomhed ift. verden udenfor og fra verden indeni.

Det virker som om alt bare er for meget og at tilværelsen er helt uden for ens kontrol, at alt kan gå galt hvert øjeblik det skulle være: en usikker gang henover et havs tynde, knirkende is.

Som udgangspunkt er angst et udtryk for grænser, et værn eller et forsvar. Det kan være at dette forsvar dukker op når en dybereliggende følelse (som af individet opfattes som farlig) truer med at dukke frem. Det kan være at angsten optræder når der er mange mennesker omkring og verden pludselig synes kaotisk og ude af kontrol. Angsten fortæller os at vi skal fjerne os fra det der føles farligt, smertefuldt eller utrygt. Men dette ellers sunde værn, kan blive for aktivt. 

Vi begynder at undgå situationer der blot indeholder den mindste risiko for ubehag eller konflikt og hvilke af livets forhold er skånet risici og smerte? Ikke mange. Og langsomt skaber angstens overtag et fængsel med en celle der blot bliver mindre og mindre.

I terapien afdækker vi hvornår angsten optræder og vi forsøger at finde et mønster. Efterfølgende vil vi typisk undersøge hvilke følelser der ligger under angsten, følelser som ofte har banket på i længere tid, men af den ene eller anden grund er blevet undertrykt, overhørt eller ignoreret, for at få vished om hvilke behov der virkelig ønsker opmærksomhed (uanset hvor besværlige, ubelejlige, smertefulde eller irriterende disse må være).

Angst kan også hænge sammen med belastning eller stress, hvilket simpelthen har sat den sympatiske del af nervesystemet i et overdrev. Her handler det om at finde/genfinde den biologiske balance således at der kommer homeostase i organismen, balance mellem nervesystemets sympatiske og parasympatiske funktion.

Lars Bjørn-Hansen

Tlf: 51 88 51 40
lars.bjoern.hansen@gmail.com

Ryesgade 29, 5. th.
8000 Aarhus C.

Se mere her